KUNSTFORUM VIBORG

Kunstforum Viborg blev etableret i december 2014 for at skabe et fælles forum for de professionelle kunstnere i Viborg.

Pt er der 28 medlemmer, som alle er medlem af BKF, Kunstnersamfundet eller tilsvarende.

Kunstforum Viborg er et fællesskab for professionelle kunstnere, som gennem kunstaktiviteter vil bringe Viborg Kommune ”på det kulturelle landkort”. Kunstforum Viborg vil medvirke til at styrke og understøtte kommunens kulturliv, samt vækstlaget af unge kommende kunstnere. 

Kunstforum Viborg vil gerne give borgerne i kommunen mulighed for at opleve kunst af en høj kvalitet, så de kan glædes, forundres, begejstres på steder, hvor de normalt ikke oplever kunst. Vi vil gerne bringe kunsten ud i hele kommunen, og gennem konkrete projekter give borgerne mulighed for at være med i skabelsen af kunst. Vi ved, at en kommune, der er rig på kulturelle tilbud, er mere attraktiv at være bosiddende i.

Kunstforum Viborg arrangerer kunstevents, symposier og udstillinger. Foreningen har blandt andet stået for arrangementer som Duck Residence – skulpturevent på Søndersø i Viborg i 2014, 2016, 2018 og 2021, forskellige PAP-symposier på Bruunshåb Gl. Papfabrik mellem 2017 og 2022, samt udstillinger som Tang & Tango i Skals i 2020.

FORMÅL

  • Viborg ARTLAB / Krydderifabrikken

    Rammerne for de professionelle kunstnere ser vi løftet ved at etablere ARTLAB – kulturens maskinrum. ARTLAB er et værksted for professionelle kunstnere, der er med til at løfte kunstmiljøet i Viborg og styrker kunstnernes muligheder for nyskabelse.

    Viborg Kommune har lejet den tidligere ”Krydderifabrik” på Industrivej (overfor Kraftvarmeværket), og stillet de to nederste etager til rådighed for kunstnere, iværksættere m.m. Lejemålet er frem til 2026?, og vil i den periode fungere som et midlertidigt ARTLAB.

    Grafisk Værksted Viborg

    Grafisk Værksted Viborg på Cecilielund blev i efteråret 2020 en realitet. Værkstedet er etableret i samarbejde med Vingaards Officin, Bogtrykmuseet Viborg og er med til at holde håndværket og historien i live. Endvidere styrker værkstedet undervisningsmulighederne for Viborg Gymnasium, Katedralskolen, Kulturskolen m.fl.

    Kunstnere fra Regionen har allerede vist stor interesse for at komme og arbejde i værkstedet. Der udbydes kurser i eksperimenterende grafik, litografi, collografi m.m.

  • Netværk

    Kunstforum Viborgs medlemmer har allerede et stort netværk af danske og internationale kunstnere. Netværket er opbygget dels via uddannelse og dels via arbejde og udstillingsaktiviteter i Danmark og udlandet. Med udgangspunkt i det netværk vi har, ønsker vi at sætte fokus på Viborg. Ved at invitere kunstnere og afholde arrangementer øger vi kendskabet til Viborg og styrker vores netværk.

  • Samarbejde med institutionerne i Viborg

    Løbende samarbejde og tilbud om workshop til elever fra Kulturskolen og gymnasierne på hhv. Vingaards Officin og Brunshaab Papfabrik.

    Talentkommuner

    Med kulturministeriets nylige udpegning af Viborg som en talentkommune bliver det endnu mere relevant med etablering af ARTLAB. På ARTLAB kan de professionelle kunstnere undervise og understøtte kommende talenter i et kunstnerisk miljø, og på den måde supplere de allerede eksisterende kulturinstitutioner i Viborg.

    Kultur i Region Midtjylland

    Struer er lydens by. Holstebro har Holstebro Kunstmuseum, Huset for Kunst og design og Dansk Talent Akademi. Herning har Heart og CHPEA Museum. Skovsnogen – Deep Forest Artland i Kibæk er startet og drives af kunstnerne René Schmidt og Søren Taaning. Alle de nævnte er steder der VISES kunst. Viborg skal være stedet hvor der PRODUCERES kunst. ARTLAB bliver maskinrummet for produktion af kunst.

  • Kunstforum Viborgs erfaringer med store events

    Pilotprojektet med Duck Residence i 2014 viste store muligheder for at lave kunstudstillinger i det offentlige rum. Senest har vi gennemført Duck Residence 2021 - skulpturevent som fandt sted på tre lokationer i Kommunen - Søndersø, Jordbro Engsø samt Hjarbæk Fjord. Eventen blev gennemført på baggrund af støtte fra Viborg Kommune, Statens Kunstfond, Toyota Fonden samt den lokale fonde Vision Viborg (Viborg Kultur- og Idrætsfond). Eventen blev indledt med en uges workshop på Cecilielund, hvor de deltagende kunstnere kunne færdiggøre deres kunstværker, samt netværke med de øvrige deltagere.